Het onafhankelijk Raw Food kennisinstituut van Nederland

De vijf elementen en voeding

foto

In de Chinese voedingsleer behoort elke smaak tot een ander element: zoet bij aarde, scherp bij metaal, zout bij water, zuur bij hout en bitter bij vuur. In een uitgebalanceerde maaltijd zitten alle vijf de smaken, waarbij de natuurlijk zoete smaak de belangrijkste is. De andere smaken zijn accenten. Natuurlijk zoet zijn bijvoorbeeld zoet fruit, zoete groenten en goed gekookte granen. Suiker is geen natuurlijk zoet, maar proeft zelfs scherp als je het niet gewend bent. Een maaltijd die alle smaken bevat stimuleert volgens de Chinese voedingsleer de energiestroom en maakt je lichaam sterk.

Vijf elementen smoothie

Ingrediënten

1 banaan

¼ ananas

stukje mandarijnenschil (liefst biologisch)

snufje zout

1 schijfje verse gember

150 ml water

De banaan is zoet, de ananas zoet-zuur, de mandarijnenschil bitter, de gember scherp en het zout natuurlijk gewoon zout. Zoals je ziet is de basis van de smoothie zoet (banaan en ananas). De andere smaken zijn aanvullend en accenten, die je smoothie een bepaald karakter geven. Voor kinderen en ouderen moet de zoet smaak nog meer overheersen dan normaal het geval is.

Vijf elementen groentesap

Ingrediënten

½ bos wortels

1 bleekselderij stengel

een paar paardenbloemblaadjes

een schijfje verse gember

een schijfje citroen

De wortel is zoet, de bleekselderij zout, de paardenbloem bitter, de gember scherp en de citroen zuur. De zoete smaak van de wortel overheerst weer. Zo kun je dus ook een groentesap maken volgens de vijf elementen. Door altijd de zoete smaak te laten overheersen mislukken je smoothies en sappen zelden en kun je naar hartenlust improviseren.

Het is erg leuk om bij het maken van al je eten met deze vijf smaken te spelen. Je zult merken dat je je meer voldaan voelt na een maaltijd of gerecht waar ze allemaal in zitten.

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*