Het onafhankelijk Raw Food kennisinstituut van Nederland

Fruit en vruchtensap bij diabetes

P1020315

In Amerika is onlangs een groot medisch onderzoek gedaan naar het nuttigen van verschillende soorten vers fruit en vruchtensap en de kans op het ontstaan van Diabetes type 2. Dit onderzoek is afgelopen week gepubliceerd in het British Medical Journal, één van de grootste medische tijdschriften ter wereld.

Uit het onderzoek blijkt dat het verband tussen de fruitconsumptie en de kans op het ontstaan van diabetes type 2 heel verschillend is per fruitsoort. Een grotere consumptie van met name bosbessen, druiven en appels gaat samen met een significant kleinere kans op het ontstaan van diabetes type 2, terwijl het drinken van vruchtensap juist samen gaat met een grotere kans hierop. Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat de glycemische waarde van het fruit geen enkel verband houdt met de kans op het ontstaan van diabetes type 2, iets wat altijd werd aangenomen.

Op grond van dit onderzoek wordt aanbevolen om dagelijks meerdere soorten vers fruit te eten ter voorkoming van diabetes type 2, met name bosbessen, druiven en appels. Het gaat hierbij om het hele, onbewerkte fruit en niet om het drinken van vruchtensap of smoothies hiervan (iets wat tegenwoordig door veel fabrikanten wordt aangeboden).

Zie voor het volledige artikel http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001

Maar … ik bleef over dit artikel nadenken en besloot het opnieuw door te lezen. Beter vers fruit dan vruchtensap? Hoe kan dat? Over welk soort vruchtensap heeft men het eigenlijk? En ja … dan komt de aap uit de mouw. Het gaat gewoon om pakken en flessen vruchtensap, het soort is niet duidelijk. Dat doet de conclusie wel erg wankelen, natuurlijk is vers fruit beter dan sap uit een pak of fles. Dat had ik van te voren ook wel kunnen bedenken en het had heel wat kosten en man-uren gespaard.

Veel interessanter zou zijn om de onderzochte mensen vers vruchtensap te laten drinken, het liefst uit een slowjuicer, waarin het niet oxideert en om dan te kijken wat het effect is. En dan ben ik benieuwd. Gabriel Cousens en the Juice Master genezen niet voor niets mensen met diabetes en andere ernstige ziektes met verse sappen. De voedingsstoffen uit die sappen zitten binnen 15 minuten in de bloedstroom, omdat ze zo makkelijk opneembaar zijn. Bovendien kun je veel meer vers sap drinken dan dat je aan vers fruit en groente kunt eten.

Wie wil dit onderzoek herhalen, maar dan met verse sappen en smoothies? Een heel leuk onderzoek, maar op een dergelijk grote schaal moeilijk te financieren. Het feit dat de glycemische index van het fruit niet de bepalende factor is, is natuurlijk wel een heel interessant gegeven. Wat is het dan wel waarom bosbessen, appels en druiven zo goed scoren? Kortom veel stof voor verder onderzoek!

Wil je veel meer informatie over het zelf maken van verse sappen van groente, fruit, wilde planten, superfoods en kiemen, kijk dan naar het 30-dagen Sappen Programma.

0 reactie

 1. Ria Simons 6 november 2013 Antwoord

  Hallo Annet.
  Gecomplimenteerd met je website!
  Lang geleden dat ik je gemaild heb.
  Inmiddels ben ik 2x ernstig ziek geweest (borstkanker) en heb ik diabetes 2 opgelopen aan de stress volgens mij.
  Ik ben niet erg trouw rauw geweest, nu 75%.
  Mijn reactie op je bovenstaande artikel over fruit en vruchtensap:
  Indien er iemand is die ‘bevoegd’ is of deskundig genoeg om zo’n onderzoek te doen, en het ook wil gaan doen, wil ik me heel graag aanmelden als proefpersoon mét diabetes 2. Ik zou willen zien of de suikerwaarden normaal worden.
  Vriendelijke groet, Ria Simons

 2. Auteur
  Annet van Dorsser 6 november 2013 Antwoord

  Ken je het diabetes programma van Gabriel Cousens, een Amerikaanse arts gespecialiseerd in raw food? Hij heeft een programma ontwikkeld om mensen met diabetes type 2 te behandelen met sapvasten en raw food. Hij werkt met raw food met een laag glycemische index, dus geen zoet fruit en gedroogd fruit, wel veel groene (blad)groente. Dit blijkt zeer succesvol te zijn. Ik heb hem in Israel en Amerika opgezocht en met zijn patiënten gesproken. De resultaten zijn verbluffend. Hij heeft een boek geschreven “There is a cure for Diabetes”.

 3. Olo 7 december 2013 Antwoord

  Ter informatie.
  Er bestaat zelfs een video genaamd: Dr. Gabriel Cousens – Simply Raw – Reversing Diabetes in 30 Days.
  Een zéér overtuigende video die mij er toe heeft aangezet om step by step op raw food over te gaan.
  Ik blader regelmatig in het boek There is a cure for diabetes.
  Just my 2 cts.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*