Het onafhankelijk Raw Food kennisinstituut van Nederland

Vlierbloesem limonade

fotovlier2

De vlier is een inheemse plant, die al eeuwen in Nederland wordt gekoesterd. Volgens oude volkswijsheid zou de vlierstruik je huis en zijn bewoners beschermen tegen het kwaad, zoals bliksem, kwade geesten en brand. Vlier was om die reden in vele tuinen te vinden.

Zowel de bloesem als de bessen kunnen gebruikt worden in allerlei recepten, zoals vlierbloesemthee, vlierbloesemlimonade, vlierbloesempannenkoeken, vlierbessenjam en vlierbessensap.

Vlier werd vroeger ook wel “de medicijnkast van het volk”, heilplant of wonderboom genoemd, omdat het zo breed inzetbaar is. Van de bloesem wordt gezegd dat hij de afweer versterkt, slijmoplossend, bloedreinigend en vochtafdrijvend is. De bessen zouden zweetdrijvend, infectiewerend en goed tegen migraine en jicht zijn. Wees echter voorzichtig met rauwe vlierbessen, want die zijn sterk laxerend.

Ingrediënten voor een liter vlierlimonade
10 vlierbloesemschermen
1 citroen, liefst biologisch
stevia of honing naar smaak
1 liter water

Deze vlierbloesem limonade wordt niet gekookt en is in de koelkast een aantal dagen houdbaar. Hoe meer honing, hoe langer hij goed zal blijven. Het is het lekkerste om de limonade op een warme dag vers te maken en gelijk op te drinken.

Snijd de citroen in schijfjes. Als de citroen niet biologisch is, maak hem dan eerst goed schoon. Doe de vlierbloesem, de schijfjes citroen en het water in een glazen schaal of wekfles en dek deze af met een stukje gaas of dun doek. Laat dit geheel een dag in de zon staan (buiten of voor het raam) en zeef ’s avonds de vlier en citroen eruit. Je houdt dan de geurig limonadebasis over.

Los vervolgens een paar lepels honing op in warm water en voeg dit aan het vliervocht toe. Je kunt ook simpelweg een aantal druppels stevia toevoegen voor een heerlijke caloriearme drank.

Serveer de limonade in een mooi glas met een schijfje citroen op de rand. Succes verzekerd!

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*