Het onafhankelijk Raw Food kennisinstituut van Nederland

Wat is E621, MSG, Ve-tsin?

big-boiled-fish-flavor-enhancer-hot-and-tasteful

Wat is E621?

De smaakversterker E621 is dezelfde stof als MSG, monosodiumglutamaat, monnatriumglutamaat en Ve-tsin. Het is een Chinees zout dat vooral in Chinese, Vietnamese, Thaise, Indonesische en soms in Japanse restaurants wordt gebruikt. Ook in andere horecagelegenheden wordt dit product vaak toegevoegd aan bijvoorbeeld soepen of sauzen. In Indiase restaurants wordt het niet gebruikt, men werkt daarin meer met verse kruiden, peper en zout.

Van nature komt MSG van het bruinwier Seatang, dat in Japan wordt gewonnen. Helaas wordt het zout vaak gesynthetiseerd en bevat het eiwitten uit gluten en soja en gefermenteerde koolhydraten. Het is een wit poeder, dat een eiwitachtige geur heeft en een vleesachtige smaak. Ve-tsin bevat naast het zeewierextract dat rijk is aan glutamaat, ook koriander, een andere histaminevrijmaker.

Ve-tsin komt veel voor in worst, soepen, sauzen, kant- en klaarmaaltijden, ketchup, drinkbouillon, kruidenmix en andere gerechten zoals bami- of nasigroenten. 

Voedselintolerantie

Veel mensen, waaronder ook onze kinderen, hebben een voedselintolerantie. Zij reageren op voedingsmiddelen die biogene aminen bevatten door histamine vrij te maken. Deze histamine kan allerlei klachten in het lichaam geven. In Ve-tsin is het het glutaminezuur dat het histaminegehalte ernstig kan verhogen. Gezondheidsklachten door het gebruik van Ve-tsin worden ook wel het Chinees Restaurant Syndroom genoemd. 

Welke overgevoeligheidsreacties?

Bij overgevoeligheid voor Ve-tsin kun je klachten krijgen zoals: hartkloppingen, nekkramp, roodheid, duizeligheid, misselijkheid, migraine, algehele zwakte, pijn in de borst, buikpijn, branderig gevoel. Sommige mensen kunnen er zelfs van in een shock raken. Bij overgevoeligheid voor het glutaminezuur kunnen ook afwijkingen in het gedrag ontstaan zoals woedeaanvallen, schizofrenie en apathie. Samen met andere neurotransmitterstoffen kan MSG het acetylcholinegehalte (ook een neurotransmitter) verhogen, waardoor er hyperactief gedrag kan ontstaan.

Nuttige adviezen

Bij voedselintolerantie is het van groot belang om altijd navraag te doen naar Ve-tsin in de maaltijden. Bereid de maaltijden vers. Lees altijd goed de etiketten. Gebruik in plaats van Ve-tsin liever natuurlijke smaakversterkers zoals verse kruiden, knoflook, Herbamare, groentebouillon zonder gist, peterselie en gedroogde kruiden. Kies voor biologische producten, die sowieso al smaakvoller en gezonder zijn, dan heb je geen smaakversterkers nodig

Didy van de Veer

www.levendvoedsel.nl, didyvandev@yahoo.com

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*