Het onafhankelijk Raw Food kennisinstituut van Nederland

Hoe eet je een granaatappel?

Granaatappel

Heb je wel eens een granaatappel gegeten of het sap ervan gedronken?
In onderstaande video zie je hoe je hem kunt eten.

Wil je sap van een granaatappel maken, pers dan vooral niet de schil mee. Die fout maakte ik laatst en dan smaak je sap behoorlijk bitter 😉 Je kunt een granaatappel het beste persen in een sinaasappelpers (gewoon doorsnijden zoals een sinaasappel). In Israël kun je op elke hoek van de straat vers sap kopen van sinaasappel met granaatappel, heel erg lekker!

Granaatappel is gezond. Het is bloedzuiverend en rijk aan anti-oxidanten (rode kleurstof). Wikipedia zegt: “Granaatappels zijn een bron van kalium en vitamine C, maar vooral van polyfenolen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het 3 á 4x meer polyfenolen bevat dan rode wijn, druivensap of groene thee.” Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anti-carcinoge werking.”

De Egyptenaren dachten zelfs dat granaatappelsap een levenselixer was dat onsterfelijk maakte! In China is het een van de drie gezegende vruchten van het boeddhisme. De granaatappel wordt daar gezien als een vrucht met zeer geconcentreerde levenskracht.

Ook verleiding is onlosmakelijk verbonden met deze vrucht. Er wordt zelfs gezegd dat de boom van de granaatappels dezelfde is als de boom des levens in het paradijs van Adam en Eva. Het zou de granaatappel zijn die tot de verbanning van Adam en Eva uit het paradijs heeft geleid. Een verleidelijke vrucht dus!

Hoe eet je een granaatappel?

0 reactie

 1. richard 12 november 2013 Antwoord

  Hoi, er is een andere handige manier. Je snijdt de top er netjes af om de parten in de granaatappel te kunnen zien. Daarna snijd je de schil in van boven naar beneden daar waar de parten gescheiden zijn en daarna trek je de granaatappel per part uit elkaar.
  Sommigen kiezen er voor dit in een grote schaal/kom met water te doen omdat de pitjes naar de bodem zakken en de witte vruchtvezel blijft drijven. Daarna een kwestie van afgieten in een zeef.
  Natuurlijk staat het ook op YouTube. Dit is ook hoe mijn schoonfamilie (Turkse afkomst) het mij geleerd heeft.

 2. Auteur
  Annet van Dorsser 13 november 2013 Antwoord

  Richard, wat een leuke aanvulling. Dank je wel!

 3. Angelika 5 januari 2014 Antwoord

  In dit leuke filmpje van Jean Beddington zie je nog een handige manier:

  http://www.youtube.com/watch?v=trYgvxZDH1M

 4. Jose 15 januari 2014 Antwoord

  Ik snij de granaatappel doormidden, zet een schaal in de gootsteen (belangrijk! Kan spetteren) pak een grote lepel, hou de granaatappel zo in de hand dat de schil naar boven wijst, en je hand onder de vrucht. Dan sla je vrij hard op de schil met de lepel, ga door tot alle eruit zijn. Simpel 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*