Het onafhankelijk Raw Food kennisinstituut van Nederland

Quinoa salade (gekiemd)

Quinoa Salade

 

Heilig graan

Quinoa is een heel oud voedingsmiddel. Het wordt al zo’n 3000 tot 4000 jaar verbouwd in de Zuid-Amerikaanse Andes en was daar dagelijks voedsel voor miljoenen mensen. De Inca’s noemen het “moeder graan” en beschouwden het als heilig.
 Eigenlijk is quinoa geen graan, maar het zaad van de Chenopodium Quinoa. De plant behoort tot dezelfde familie als de aardbeimelde en melganzevoet.

Quinoa bevat veel eiwitten en o.a. magnesium, calcium, ijzer, koper, fosfor, vitamine E en verschillende B-vitamines. Het eiwit in quinoa is een volwaardig eiwit, omdat het alle acht de essentiële aminozuren bevat. Het bevat veel lysine, cysteïne en methionine, die weinig in andere granen zitten.
 Quinoa bevat geen gluten.

 

Het kiemen van quinoa

Week de quinoa gedurende 2 tot 4 uur. Laat de zaadjes vervolgens 12 tot 48 uur kiemen. Doe dit in een speciaal kiem- of notenmelkzakje, in een jampot of op een diep bord. Quinoa ontkiemt erg snel. Je moet de zaadjes regelmatig spoelen om de zeepachtige saponine, die aan de buitenkant van het zaad zit, eraf te spoelen. Als je het niet in een speciaal kiemzakje doet, kun je de quinoa gemakkelijk spoelen door er water bij te doen en het via een theezeefje af te schenken.
 Quinoa heeft een sterke smaak.

 

Verkoelende Quinoa Zomersalade

Ingrediënten 
per persoon
50-75 gram gekiemde quinoa
1 paksoy blad, in kleine stukjes gesneden
¼ komkommer, in blokjes gesneden
5 doorgesneden mini-tomaatjes
1 eetl. uitgeperste citroen
fijngehakte peterselie
snufje koriander
poeder
snufje fijngemalen zwarte peper
1 klein teentje uitgeperste knoflook

Op dit recept kun je eindeloos variëren. Quinoa is heerlijk in allerlei salades. Denk bijvoorbeeld ook aan quinoa als ingrediënt in een Griekse salade met feta, olijven en tomaten als je niet veganistish bent of 100% rauw eet.

 

0 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*